Köszöntjük a Sziget Vendégházban!

Látnivalók, programok

Kölcse - Református Templom

Kölcse - Református Templom

A fatorony feltehetően 1794-ben készült két egyszerű falusi ács, Garda András és Farkas János keze által. A szélzászlón 1925-ös évszám olvasható, mely a torony felújítására utal. Felette a református csillag.

Túristvándi Vízimalom

Túristvándi Vízimalom

Az ipartörténeti szempontból egyedülálló, XVIII. század végén épült vízimalom a Felső-Tisza vidék büszkesége, népi stílusban épült szerkezetével, három alulcsapós vízikerekével egész Közép-Európában ritkaságszámba megy.

Tiszacsécse - Móricz Zsigmond emlékház

Tiszacsécse - Móricz Zsigmond emlékház

Maga az épület – miként azt a fentebb említett Móricz–idézetből is láthattuk – tipikus Felső-Tisza–vidéki szegény paraszti lakóház. Magas, meredek hajlású tető szerkezete a Kárpátok népi építészetének alföldszéli lecsapódása. 

Penyige - Lekvárium

Penyige - Lekvárium

Az ország első szilva és lekvármúzeuma egy több mint száz éves felújított parasztházban (Penyige, Kossuth u. 105.) működik. A látogató mindent megtudhat a szatmári szilváról, lekvárról és pálinkáról.

Szatmárcseke - Kopjafás temető

Szatmárcseke - Kopjafás temető

Szatmárcseke egyik nevezetessége a népi csónakos fejfás temető. Páratlan látványt nyújt a közel 600, embermagasságú, stilizált emberfejet, illetve csónakban fekvő embert szimbolizáló sötét fejfával benépesített sírkert.

Sonkád - Kis bukó

Sonkád - Kis bukó

A Kisbukó Sonkád település határában fekszik, ahol az Öreg- és az Új-Túr találkozik. Kisbukó nevű gát és egyben kirándulóhely igazán népszerű a túrázók körében. 

Tiszakóród - Túr bukó

Tiszakóród - Túr bukó

A hely érdekessége, hogy a sokszor nagyon magas vízállású Tisza miatt a Túr folyó vizét néhány méter magas, úgynevezett bukógáton keresztül engedik a Tiszába, hogy magas vízállásaikor a Tisza vissza ne duzzassza a Túr vizét, ami így vízesésként ömlik le. 

Szatmárcseke - Kölcsey Ferenc Emlékmű

Szatmárcseke - Kölcsey Ferenc Emlékmű

A himnusz írójának nyughelye halála óta a szatmárcsekei temető volt. A mostani síremlék viszont csak 1938 óta áll itt, a Kölcsey Társaságnak köszönhetően.